Jdi na obsah Jdi na menu
 


Povaha papillona byla formována dlouhými staletími, kdy toto plemeno působilo výhradně jako společník člověka. Dělat radost, dělat společnost, doprovázet svého pána a jeho rodinu, bylo jeho jedinou úlohou. A proto je papillon jako společník opravdu nepřekonatelný. Dal by se charakterizovat jako veselý, věčně dobře naladěný pejsek, nezdolného temperamentu a vysoké inteligence, pejsek, který je šťastný, když může být se svým majitelem.

Papillon by nikdy neměl být hysterický, agresivní ani bázlivý! Pokud se mu jeho majitel dostatečně věnuje a prošel správnou socializací, je to pohodový, přátelský, společenský psík, který miluje všechno a všechny kolem sebe. Vzhledem k tomu, že papillon žije s člověkem již dlouho v blízkém kontaktu, má ho také velmi dobře "přečteného", má úžasnou schopnost empatie, je to šašek a věčný komediant, nositel dobré nálady a se "svým člověkem" dokáže žít téměř v symbióze. Rád a ochotně plní přání svého majitele, dobře a rychle se učí a největší radost má, když může dělat radost vám. Věřte, že pokud se ve vašem životě a vaší rodině usadí papillon, svět kolem vás bude hned o něco lepší. Možná proto, že získáte tři kila nefalšované a nikdy neutuchající radosti a dobré nálady a možná od svého psího parťáka pochytíte i kousek toho nezdolného optimismu, se kterým se papillon dívá na svět.

Typickým rysem je také temperament a obrovské množství energie, které se v tomto malém pejskovi skrývají. Pokud máte zkušenost s jinými trpasličími plemeny, věřte, že množství energie, které má papillon je s jinými plemeny jeho velikosti zcela nesrovnatelné. Dospělý, zdravý papillon s vámi klidně absolvuje túru na horách, bude hodinu v kuse aportovat míček v plné rychlosti, bude se honit s psími kamarády, tak dlouho, dokud kamarádi neodpadnou. Papillon je rychlý, mrštný a obratný pes, nadšený aportér. Není divu, že papillonka si často pořizují lidé, kteří mají v plánu se s ním věnovat různým psím sportům. Pro svou rychlost, mrštnost, inteligenci, snadnou ovladatelnost a nadšení, se kterým spolupracuje se svým člověkem, je papillon skvělým plemenem na agility, obedience či tanec se psem. Samozřejmě také mezi papillonky jsou rozdíly v míře temperamentu. Často i v jednom vrhu najdete štěňátka, která by mohla sloužit jako zdroj energie pro středně velkou elektrárnu, a stejně tak štěňátka, která jsou klidnější, mírnější a budou spíše něžnými společníky v pohodové rodině. Stačí si jen vybrat, co je vašemu srdci bližší.

Papillon je také velmi inteligentní pejsek. U zástupců jednotlivých psích plemen jsou prováděny různé testy a následně se sestavují žebříčky, vyhodnocující míru inteligence plemene. V těchto testech se papillon umísťuje v první desítce! Což mezi cca 400 psími plemeny není vůbec špatné. V top desítce je papillon mezi takovými psími pracanty, jako je border kolie či německý ovčák. Papillon se učí velmi snadno, rychle a naučené cviky si i bez opakování dlouho pamatuje. Velké plus je také to, že se učí rád! Spolupráce s člověkem je pro něj potěšením.

Vzhledem k tomu, že je papillon chován dlouhá léta jako společník, je jeho typickým rysem také jeho přizpůsobivost. Dokáže být tím nejlepší kamarádem a parťákem pro starší, zodpovědné dítě, pro mladého člověka, velkou rodinu i staršího aktivního majitele. Může žít stejně dobře v rozlehlé vile na venkově, jako v garsonce 1+kk uprostřed sídliště. To jediné, co je pro něj opravdu důležité, je že žije se svým člověkem nebo svou rodinou. Je to pejsek s velkým srdíčkem a jeho majitel je pro něj středobodem vesmíru. Proto bych tomuto úžasnéu plemeni přála, aby si ho pořizovali pouze zodpovědní a laskaví lidé, kteří si budou uvědomovat, že jejich pes je živá bytost, která má své potřeby, vyžaduje péči, lásku a volný čas svého majitele. Pouze milovaný papillon, kterému je věnována optimální péče, může vyrůst v typického představitele plemene. A stojí to za to, vše co do svého pejska vložíte, vám on mnohonásobně vrátí!